Skip to content
Published March 18, 2018

Feszült munkahelyi helyzetek, idegesítő rokonok, idegőrlő családi drámák. Hogyan kerekedhet felül a harag fojtogató érzésén és változtathatja jobbá életét?

Hétköznapjai során valószínűleg Ön is számtalan feszítő helyzettel találkozik. 2 percet késik a munkahelyéről, és a passzív-agresszív főnök máris megjegyzi: “A délutános műszak is megérkezett?”. Legszívesebben fejberúgná. De nem teheti, mert egy másik fajta rúgást kockáztat – a kirúgást.

Magánélete sem különb néha: fáradtan érkezik haza a munka után, párja a kanapén nyújtózik chipset majszolva és sört iszogatva. A konyhában áll a mosatlan, a csap még mindig csöpög és a lefolyó is el van dugulva. A konyhába tartva a koszos alsónadrágok és zoknik állnak sorfalat diadalmenetének. Miért ne koncolja fel most rögtön ezt az igénytelen zsírdisznót?

Ez a két gyakori példa is jól mutatja: még szeretteink esetében is nehéz visszafogni magunk, amikor ezredszerre ismételt idegesítő szokásaik láttán legszívesebben meggyilkolnánk őket.

Mit tehet saját magát illetően, illetve a másik féllel ilyen esetekben, hogy a harag primitív és kontraproduktív kinyilvánítása helyett megfelelően tudja kezelni a problémát?

Mondja el, mi zavarja

Triviálisan hangzik, de teljes mértékben megállja a helyét. A konfliktuskerülő személyiségek esetén különösen gyakori a negatív érzelmek önmagukba fojtása. Ennek veszélye az Összeomlás című filmben jól látható, ahol a főszereplőt játszó Michael Douglas csalárd feleségéről és saját kirúgásáról tudomást szerezve összeomlik és gyilkolászni kezd.

Ön ne jusson el erre a pontra!

Ha párja már harmadszorra követi el ugyanazt az idegesítő viselkedést, hívja fel erre tárgyilagosan a figyelmét. Azt is ossza meg vele, miért zavarja ez Önt és vonja be a probléma megoldásába.

Kerülje az ítéletszerű kijelentéseket, mint például a “Hülye vagy és az is maradsz” vagy a “Soha sem fogsz megváltozni” típusú mondatokat. Ezekkel esélyt sem ad a másik félnek, így ne lepődjön meg, ha egy jól irányzott bal csapott vagy tökön rúgás lesz a jutalma.

Tényleg a másik fél a harag oka?

Mivel élete minden egyes területe hatással van a többire, néha nehéz elválasztani, hogy partnere csámcsogása zavarja, vagy a hülye főnöke által egész nap nyomatott értelmetlen rizsa.

A fenti példánál maradva: ha utóbbi zavarja, inkább ossza azt meg partnerével. Amint megosztja problémáját hangosan, érezni fogja, hogy a harag máris csökken. Akár megoldást is találhat a másik féllel közösen!

Szóval ne dühöngjön, hanem adjon hangot elégedetlenségének!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *