A kutyák titkos nyelvének megfejtése – Mit mond a szőrmókod?

A kutyák többnyire úgy kommunikálnak velünk, hogy mi is megértjük őket. Persze, néhány elég furcsa dolgot is csinálnak, ami miatt érdemes egy gyors Google-keresést végezni. Ha egyszer megismered a kutyádat, a kívánságai és szükségletei ösztönösen ragadnak majd rád, amikor értékeled a cselekedeteit. Addig is, mi segítünk neked és elemeztük a leggyakoribb kutyaviselkedéseket, és hogy mit jelenthetnek.

A kutyanyelv megfejtése: Mit jelent, amikor a kutyám…

Mancsot ad nekem

Sok minden, amit a kutyád tesz, a ragaszkodás vagy a figyelem elnyerésére irányuló törekvés kommunikációja. A kutya mancsát rád teszi, ez a legjobb példa erre. Ha ezt finoman és gyengéden teszi, amikor megsimogatod, akkor ez a kutyád módszere arra, hogy viszonozza a simogatást, és szeretetteljes cserét folytasson veled.

Ha akkor teszi rád a mancsát, amikor éppen dolgozol vagy valami olyan dologra koncentrálsz, ami nem ő, az valószínűleg az ő viselkedési lehetősége arra, hogy felhívja magára a figyelmedet. Ez megtörténhet, ha kutyád játszani akar, kimenni a mosdóba vagy egy gyors sétára – ne feledd, hogy a megfelelő hámot válaszd ki szeretett kutyusodnak!

Megnyal engem

Egyetlen kutyaviselkedés mögött sem csak egy jelentés húzódik meg. Vegyük az ásítást; a kutyák például ásíthatnak, ha fáradtak, unatkoznak vagy stresszesek. Amikor egy kutya megnyal, azt általában az emberi csókhoz hasonlítják. Azért teszik, hogy kifejezzék a szeretetüket, és néha üdvözlésként teszik.

A nyalogatással a figyelmet is el lehet nyerni, és az is előfordulhat, hogy a kutya csak azért csinálja, hogy megnyugtasson téged. Ha a figyelmét követeled, de ő egyszerűen nem érzi, lehet, hogy ad neked egy-két nyalintást, mielőtt elfordulna, csak hogy megbékítsen téged.

Figyeljünk arra is, hogy a kutyánk hol nyalogatja meg a testünket. Ha az ujjainkat nyalogatja, az azért lehet, mert ételmaradék van a kezünkön. A kutyánk akár a lábunkat, az arcunkat és egyéb testrészeinket is megnyalhatja – minden nyalásnak más jelentése van, vagy néha a kutyák egyszerűen csak szeretik a bőrünk sós ízét.

Bámul engem

Az emberi tekintethez hasonlóan a kutya bámulása is számtalan dolgot jelenthet. Nézz a kutyád szemébe, és meglátod, mire gondolhat. Lehet, hogy a kutyusod azért néz rád a híres „kiskutyaszemekkel”, mert akar valamit – ne engedj neki!

Az is lehet, hogy elítélő pillantással bámul, ha nem adod meg neki, amit akar. Aztán ott van az a fajta tekintet is, amit akkor vet, ha figyelmet akar, és ez általában egy határozott, megingathatatlan tekintet a szemében.

A kutyák azért is bámulhatnak az emberükre, hogy kifejezzék a szeretetüket. Ez a fajta tekintet fontos, hogy erősítse a köztetek lévő köteléket.

Rám támaszkodik

Miért támaszkodik rád a kutyád? Kitalálhattad volna! Azért, mert szeretetét mutatja neked! Ha a kutyád vagy bármelyik háziállatod a közeledben akar lenni, az azért van, mert szeret és bízik benned. A kis kutyák az öledbe gömbölyödhetnek, vagy felkarolhatod és megölelheted őket, de a nagy kutyák ezt nem igazán tehetik meg. Ehelyett inkább úgy dönthetnek, hogy rád támaszkodnak, vagy keresztbe fekszenek rajtad.

Sóhajtozik

Egy másik dolog, ami közös a kutyákkal, az a sóhaj. A kutya sóhajának ugyanaz lehet a jelentése, mint a miénknek. A kutyák sóhajtozhatnak elégedettséget, csalódottságot és elkeseredettséget kifejezően – akárcsak mi, igaz? Egészen elképesztő, hogy mennyi mindenben osztozunk a kutyákkal a kifejezésmódot illetően, ezért nem is olyan nehéz megérteni őket, mint azt egyesek gondolják.

Egy sóhaj önmagában nem jelent aggodalomra okot, de ha nyögésekkel párosul, akkor valami komolyabbat jelezhet. A kutyák általában akkor nyögnek, ha fájdalmat vagy kellemetlenséget éreznek. Ha ez a helyzet, figyelje, mit csinál a kutyája, amikor ezt teszi.

Ha például kutyája többnyire akkor nyög, amikor pozíciót vált, akkor az ízületi gyulladással vagy csípőízületi diszpláziával összefüggésbe hozható, és indokolt az állatorvosi vizsgálat. A vizsgálat után természetes táplálék kiegészítőkkel is hatásosan javíthatód a kutyus állapotát.

Ugat engem

Mint minden más, a kutya ugatása is jelenthet mindent a „miért nem figyelsz rám” és a „nagyon hiányoztál! „közötti skálán. Hová tűntél? „és” most ideges vagyok, ne gyere a közelembe”.

A kutyád lehet izgatott, ijedt, dühös vagy boldog; a kutyaugatás mögött nagyon sokféle ok állhat. A kulcs az ugatás és a többi testbeszéd elemzése. Például a lefelé fordított kutya pózban, csóváló farokkal ugató kutya olyan kutya, amelyik alig várja, hogy veled játsszon, megőrüljön, és kiadja magából a felgyülemlett energiáját.

Másrészről viszont egy ijedt kutya behúzott fülekkel, behúzott farokkal ugat, esetleg még a szobában is járkál és nyüszít. Az ugatás sok mindent jelenthet, de a megfejtés kulcsa a többi testbeszéd figyelembevétele.

A lényeg

A kutyák érző lények, amelyek hangosan vagy a testbeszédükön keresztül közlik, hogyan érzik magukat. Minden kutya más és más, és időbe telik megismerni mindegyiket ahhoz, hogy valóban megértsük, mit próbál közvetíteni. A kutyák és az emberek közötti kötelék erős. Végül is ők a legjobb barátaink, ezért próbáljon meg igazán odafigyelni a kutyájára, amikor legközelebb megpróbál elmondani Önnek valamit. További kutyás témával kapcsolatos cikkeket olvashatsz a DogleDesign kutyás webshop oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük