Miért érdemes sakkozni?

Az egyik legősibb, ma is játszott társasjáték a sakk. Nem csoda, hogy hosszú időkön keresztül képes volt fennmaradni, hiszen rendkívül szórakoztató, összetett és fejleszti a képességeinket is.  Bobby Fischer egykori sakkvilágbajnok azt mondta „A táblán ne az ellen keresd a megfelelő lépést, ahol ellenfeled van. Oda húzz erős lépést, ahol ellenfeled lesz”.

Ezt a rendkívül népszerű táblajátékot Indiában találták fel, majd 1500 éve és a sikere azóta is töretlen. Kortól és nemtől függetlenül emberek millió játszanak vele. Az interneten számos oldalon megmérettethetjük magunkat a világ bármelyik felén lévő emberrel. A játéktér 64 mezőből és 32 figurából áll, melyek millió és milliárd módon helyezkedhetnek el és léphetnek egymáshoz képest. Magnus Carlsen sakkvilágbajnok állítása szerint több, mint 10000 meccsét vissza tudja idézni lépésről lépésre.

A sakkozás pozitív hatásai a mindennapi életre

Máig vitatott kérdés, hogy a sakk vajon pontosan minek is számít. Egyesek szerint sport, hiszen a cél a győzelem, amit a végsőkig kitartó koncentrációval és küzdelemmel érhetünk el. Mások szerint tudomány, mivel a győzelmet alapos elméleti felkészültséggel érhetjük el, de van, aki azt mondja, hogy a sakk nem más, mint tiszta művészet. A sakk bonyolult szituációi és előrelátást igénylő helyzetei rendkívüli módon fejlesztik a metakognitív gondolkodást. Minél többet játszunk és minél tapasztaltabbak leszünk, annál könnyebben, gyorsabban és helyesebben leszünk képesek döntéseket hozni a valóéletben is.

A sakkozás fejleszti a kollektív és objektív szemlélést, valamint a gyors alkalmazkodás képességét. Ha ellenfelünk egy váratlan lépéssel lep meg bennünket, könnyen előfordulhat, hogy muszáj leszünk egész addigi tervünket sutba vágni és újra felépíteni a stratégiánkat. A vizualizációs képességeink is igen erősen aktivizálódnak egy sakk parti alatt, hiszen mindig csak az adott pillanatot látjuk a táblán, viszont mindig 2 lépéssel előre kell gondolkodnunk.

Persze vannak jól bevett lépéskombinációk és különféle taktikák, de alapvetően minden meccs más és más és éppen ezért igényel állandó figyelmet. A játék alatt memóriánk is élénken dolgozik miközben agyunk próbálja a következő lépések előrevetíteni. Összességében a sakk egy rendkívül szórakoztató és hasznos sport, ráadásul szellemi frissességünket is segít megőrizni, arról nem beszélve, hogy még barátokat is szerezhetünk vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük