Hogyan végezzük az elektromos roller karbantartását?

boy standing on black and white kick scooter

Első látásra nem jelenthet nagy kihívást egy roller karbantartása, ám mivel elektromos szerkezetről van szó, számolnunk kell a komolyabb problémák megjelenésével is. Nincs szükség egyből szervizbe menni a rollerünkkel, ha rendszeresen átvizsgáljuk esetleges meghibásodásokat keresve, megelőzve ezáltal azt, hogy akár napokig ne tudjunk használni a szerkezetet, még ha olyan profi csapatot is bízunk meg vele, mint a Roller Mágus a Vaskapu utcában.

Gumik karbantartása

Mindennél fontosabb a gumikban levő megfelelő nyomás, hiszen így nem csak a roller fog megfelelően és biztosan működni, hanem az optimális sebességet is fenntarthatjuk velük. Mivel olyan sok típusú és márkájú elektromos roller létezik, nincs egy általános előírt nyomásérték, ami a gumik számára szükséges. Ezért szigorúan kövessük a gyártó utasításait ezen a téren, ne akarjuk túlfújni a kereket, hogy minél gyorsabban haladjunk, mert a végén csúnyán ráfizethetünk.

Ha túl magas a nyomás, a gumik egyenetlenül kopnak, nehezebb a rollert irányítani, így maga az utazás is kényelmetlenebb lehet, hogy ne említsük gumik esetleges kidurranását, ami balesethez vezethet.

Túl alacsony nyomáskor szintén beszélhetünk a gumik egyenetlen koptatásról, a sebesség is korlátozott, de ami még fontosabb, az akkumulátorok hamarabb lemerülnek. Egy bizonyos idő után szükség lehet a gumik teljes kicserélésére, mert elkopnak a bordák is.

Hogyan vigyázzunk a roller akkumulátorára?

A kerekek, gumik és a kis motor mellet, az akkumulátor a legfontosabb összetevője egy elektromos rollernek, hisz ez biztosítja a hajtóerőt. Minden akksinak megvan a maga élethossza, amelynek lejártával szükséges az adott termék kicserélése.

Az elektromos rollerek többsége manapság valamilyen lítium ionos technológián alapul, de találkozhatunk ólomsavassal is, főleg olcsóbb modellekben vagy a gyerekek számára készített típusokban.

Az ólomsavas akksik ma már nem korszerűek, mert a nagy súlyukhoz képest relatív alacsony energiaszintet szolgáltatnak.

Az akkumulátor életének meghosszabbítása érdekében figyeljünk oda a következőkre:

  • Tároljuk az akksit és a rollert fagypont feletti hőmérsékleten.
  • Csakis eredeti töltőt használjunk, hisz ezzel működik megfelelően az akkumulátor.
  • Ne hagyjuk teljesen lemerülni az akkut.
  • Miután feltöltődött az akksi, távolítsuk el a töltőt, ne gondoljuk azt, hogy ha a 100%-ot elérve még 1-2 órát ráhúzunk, akkor tovább bírja a roller.
  • Hagyjuk kicsit lehűlni a használat után a rollert mielőtt feltennénk tölteni.
  • Mihelyt észrevesszük, hogy az akku elérte azt a szintet, amikor a töltése szükséges, akkor csatlakoztassuk egy áramforráshoz, és ne használjuk rollert
  • Ha hosszabb ideig nem használjunk rollerünket, a töltésnél csatlakoztassunk egy olyan töltőt, amely védi az akkumulátort a túltöltődéstől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük