A csőtörés mindig rosszkor jön

vízvezeték csövek

Sok kellemetlen esemény adódhat otthonunkkal kapcsolatban, de sajnos az egyik legrosszabb, ha csőtörést szenvedünk el. Gyakran hatalmas kárral jár. Nem csak a javítási költség tetemes, de a járulékos költségek is.

Ez a probléma előre nem látható. Ha már látjuk, akkor nagy a baj. Sokszor észre sem vesszük, amikor megtörténik, csak azt, hogy leesik a tapéta, mert alatta átázott a fal, vizes foltok jelennek meg a falon, a plafonon, a padlón. Esetleg a csap kezd el először csak lassan, majd egyre jobban és jobban csöpögni.

A legdurvább jel az az, amikor megkapjuk a vízszámlát, és szó szerint tátva marad a szánk, mikor rápillantunk az összegre.

A budai társasház esete

Pár hete kezdődött az az eseménysor, ami egy 18 lépcsőházból álló budai társasház életét alaposan felforgatta. Kétemeletes, háromszintes épületegyüttesről van szó. A házak közötti terület a társasházhoz tartozik, azaz magántulajdonban van. Szépen parkosított, utakat, játszóteret alakítottak ki a lakók, természetesen saját költségükre.

Először semmi gyanúsat nem vettek észre a vízszámlán, habár kicsit magasabb volt a megszokottnál. Arra gyanakodott a közös képviselő, hogy valószínűleg az elmúlt időszakban a kertész többet locsolt.

A következő időszakban azonban sokkal magasabb volt a víz és csatornadíj, mint a megszokott. Jelezte a lakók felé, de senkinek nem volt ötlete, hogy mi történhet, hol folyhat el a víz. Az egyik tulajdonosnak azonban feltűnt, hogy az egyik részen, ahol sétálni szokott a házak között, bugyogást hall. A közös képviselő azonnal szólt a vízvezeték szerelőnek, akinek az elérhetőségét az Interneten találta.

A csőtörés javítása

A szerelő csapatával azonnal kivonult a helyszínre. Felmérte a terepet, tanácskozott az embereivel, majd központilag lezárta a lakások vízellátását, hogy megkezdődhessen a feltárás. Hatalmas munkagödröt kellett ásni, megvizsgálni a földben lévő csöveket, hogy kiderüljön, hogy hol is folyik el a víz.

Végül a szerelőknek több napi munkával sikerült orvosolni a problémát, megszüntették a csőtörést. A javítási és az azt követő helyreállítási költségeket a társasháznak kellett állni. Mindezeken felül az elfolyt vizet is ki kellett fizetni, mert a vízóra után volt a csőtörés.

Igaz, hogy sokba került a társasháznak a csőtörés javítása, de örültek, hogy találtak egy megbízható csapattal rendelkező, munkájához jól értő vízvezeték szerelőt, és nem érte őket még nagyobb kár. Az sem volt utolsó dolog, hogy a felelősen megkötött biztosítás a károk jelentős részét megtérítette. Persze az idegeskedés és a sok utána járás így sem volt megspórolható, de akkor is hatalmas összegről volt szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük