Mi a különbség a búvárszivattyú és a szennyvízszivattyú között?

A mindennapokban többféle szivattyúval találkozunk, melyek közül néhány egészen speciális feladatra képes. Ilyen gép a szennyvízszivattyú is, mely a nevének megfelelően a szennyvízhez használható. De mire való akkor a búvárszivattyú? Bár a név itt is árulkodó, kicsit más irányból kell megközelíteni a dolgokat.

Ebben a cikkben ezt az érdekességet járjuk körül.

Mire való a búvárszivattyú?

A búvárszivattyú egy olyan eszköz, melyet a fúrt kutakban használhatunk fel arra, hogy a vizet kiszivattyúzzuk a kútból. Gyakorlatilag egy testről van szó, mely kapott egy búvármotort, és alapvetően nincs szüksége köpenycsőre.

A hétköznapokban sokan használják ezt az elnevezést a szennyvízszivattyúkra is, ami szakmailag nem megfelelő, mert a búvárszivattyú csak a tiszta vizet tudja továbbítani, és az abban lebegő szennyeződésektől tönkre mehet.

Emiatt, ha ásott kutakból vagy tartályokból szeretnénk vizet szivattyúzni, ott hűtőköpenyt kell felhasználni.

Mire való a szennyvízszivattyú?

A szennyvízszivattyú az a szivattyútípus, mely már elbánik a vízben lebegő szennyeződésekkel, ezért felhasználható a szennyvíznél is. A gyakorlatban ennél a gépnél kétféle típusról beszélhetünk, a 30 mm-nél kisebb lebegő szennyeződéseket továbbító gépek a szennyezettvíz-szivattyúk, az annál nagyobbak pedig a szennyvízszivattyúk.

Egyes típusoknál beépítésre került egy darálókés, mely a nagyobb szennyeződéseket felaprítja, hogy a szivattyú könnyen tudja továbbítani azt a hozzá kapcsolt csövön át. Az ilyen eszközök még hatékonyabbak, de nem bírják a modern tisztítókendőket, ezek ugyanis nem apríthatók fel könnyen, és elromolhat a gép, ha beléjük akad.

Természetesen ezen a két szivattyú típuson kívül sok másféle termék van, melyeknek mind megvan a maga rendeltetése. Ha ilyen modelleket keresünk, akkor érdemes egy-egy szivattyú webáruház kínálatában nézelődnünk, ezek ugyanis jóval több szakértelemmel vannak összeállítva, mint egy-egy random barkácsáruház. Ha pedig elakadunk, szívesen segítenek is a választásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük