A szerelem pozitív hatásai

Bizonyára mindannyian tudjuk, hogy a szerelemnek számos előnye van, azonban arra nem sokan gondolunk, hogy az egészségünkre is jó hatással vannak azok a hormonális folyamatok, amelyek azzal járnak, hogy beleszeretünk valakibe. Természetesen ezek az előnyök akkor érződnek igazán, amennyiben minket is viszont szeretnek és párkapcsolatban vagyunk szerelmünkkel. Tehát a „szeretni és szeretve lenni” elv itt igazán tud működni.

Elsőként, a szerelem enyhíti a stresszt, mivel a szerelmünkkel való törődés és az, ha odafigyelünk rá, egy kutatás szerint beindítja a stresszcsökkentő hormonokat, ez pedig megnöveli a várható élettartamot is. Így tehát nem mondhatjuk szerelmünknek, hogy „a sírba viszel”, sőt, pont az ellenkezőjét teszi!

Az önbizalom növelő szerelem

A szerelem energikusabbá tesz, hiszen ki ne ismerné azt az érzést, amikor hevesebben ver a szívünk, ha a szerelmünk megjelenik előttünk, illetve, ha vele vagyunk? Mindezek mellett a szerelmünk koncentráltabbá is tesz minket, hiszen hiába ő minden gondolatunk, és hiába akarnánk reggeltől estig vele lenni, azért attól függetlenül muszáj dolgoznunk és odafigyelnünk más dolgokra is, így gyakorolhatjuk a többfelé odafigyelés művészetét is, hiszen az agyunkban továbbra is ott motoszkál szerelmünk.

Párunk bókjai jó érzéssel, elégedettséggel töltenek el minket, ahogy ránk néz, és ahogy látjuk, hogy büszke ránk, a szívünk megtelik melegséggel. Ezáltal megnövekszik önbizalmunk, szerethetőbbnek és jobbnak tartjuk magunkat, párunk bókjait egy idő után már el is hisszük. Ezáltal jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Mindezek mellett azáltal, hogy örömet szerezhetünk szerelmünknek – legyen az egy finom vacsora elkészítése, vagy csak egy dicséret – boldoggá tesz minket.

Mindezek mellett a szerelem serkenti a dopamin hormon termelését, ez pedig a tesztoszteron élénkítését eredményezi, amely a szexuális vágy növekedését segíti elő. A szexuális aktusnak pedig ismét csak számos pozitív hatása van az egészségünkre: csökken a vérnyomásunk, növekszik az állóképességünk, testünk endorfint, vagyis boldogsághormont termel, és nyugodtabbak leszünk, valamit aludni is jobban tudunk.

Az emberek nagy része úgy tartja, hogy a szerelmünk teljessé tesz minket- nem hiába a „te vagy a másik felem” kifejezés. A sok közös kaland, a hosszú, éjszakába nyúló beszélgetések, a közös jövő tervezése mind-mind elősegíti, hogy boldogabb, teljesebb életet élhessünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük