Miért érdemes müzlit enni reggelire?

Mindenki hallotta már, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mivel indítjuk a napunkat: a müzli egy egészséges választás lehet, mivel sok rostot és vitamint tartalmaz. Érdemes kísérleteznünk saját müzli elkészítésével, mivel sokkal egészségesebb alternatívákat készíthetünk, mintha készen a boltban megvásárolnánk az előre csomagolt müzlit, amely sok esetben magas cukor- és kalóriatartalma miatt nem igazán mondható egészségesnek. Éppen ezért bemutatunk néhány tippet egy egészséges és tápláló müzli elkészítéséhez.

Vitaminok

A müzlik nagy része zab-, tönköly- és búzapehelyből tevődik össze, de válogathatunk a dél-amerikai gabonafajták közül is, mint az amaránt és a quinoa, amelyek még több ásványi anyagot (magnéziumot, vasat, kalciumot) tartalmaznak.

Ízesítés

Müzlink ízét nagyon feldobhatja a tökmag, a napraforgómag és a dió, amelyek egészséges zsírsavakat tartalmaznak, és jó hatással vannak a szívünkre. A gyümölcsök, mint az eper, a kiwi, a mangó vagy az alma szintén remek ízesítőként szolgálnak, és sok C-vitamint tartamaznak, az emésztés serkentéséhez pedig kiváló választás lehet az aszalt gyümölcs, például a mazsola, az aszalt szilva vagy a banánchips.

Amennyiben pikáns, izgalmas ízeket szeretnénk elérni, kísérletezhetünk különböző fűszerek használatával is: a fahéj, a kardamom, a szercsendió vagy a vanília különleges, édeskés ízt kölcsönöz keverékünknek. Ha finom csokis ízt szeretnénk, a hozzávalókat megszórhatjuk cukrozatlan kakaó porral. Amennyiben pedig szeretnénk egy kis boldogsághormont is csempészni a reggelinkbe, reszelhetünk bele egy kis étcsokoládét.

Édesítés

A boltban vásárolt müzlik gyakran rengeteg cukrot tartalmaznak, amely így a zsír és a sok kalória miatt sokkal kevésbé egészséges, azonban amennyiben otthon, saját magunknak készítünk müzlit, cukor helyett célszerű mézet vagy juharszirupot használnunk, mivel azok feleannyi kalóriát tartalmaznak, mint ugyanannyi cukor.

Tejtermék

A legtöbben tejjel fogyasztják a müzlit, amelyet néhányan megmelegítenek, néhányan pedig hidegen fogyasztják, de nagy népszerűségnek örvend a müzli joghurttal történő fogyasztása is. Amennyiben egészségesebbé szeretnénk tenni a reggelit, érdemes zsírszegény tejtermékeket használni, vagy pedig kísérletezhetünk különböző alternatív tejekkel is, mint a zabtej, a mandulatej vagy a kókusztej.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük