Mikor kell lecserélni a fogkefét?

Alapvető higiéniai szokásaink közé tartozik, hogy, ha nem is minden étkezés után, de a legtöbb után azért igyekszünk megmosni a fogainkat. Felfrissül a leheletünk, megtisztul a szájüregünk, amivel elkerülhetjük a fogaink károsodását és a későbbi kihullását. Sokan a boltok polcai előtt időznek, hogy a legjobb fogkrémet vásárolják meg, ami biztosan megfelelően tisztít, ám a szájhigiéniát pont a másik irányból kellene megközelíteni.

Kiemelten nagy figyelmet kellene szentelnünk fogkefénk épségének és folyamatosan figyelni, hogy vajon megérett-e már egy cserére. Szakértők azt tanácsolják, hogy a felnőttek 2-3 havonta cseréljék fogkeféiket, a gyermekek pedig 1-2 havonta, ugyanis ők gyakrabban mosnak fogat, gyakrabban rágcsálják azt és gyakrabban játszanak is vele. Az elhasználódott fogkefe szétálló sörtéi fölöslegesen sértik az ínyünket, amivel az irritáción kívül még akár gyulladást is okozhatnak.

Hogyan tisztíthatjuk meg a fogkefénket?

Ha esetleg a fogkefe sörtéinek tövében fekete foltokat észlelnénk, azonnal cseréljük le, ugyanis azok feltehetően kisebb-nagyobb baktériumtelepek. Egyes extrém esetekben az sem elképzelhetetlen, hogy a fogkefénken megtelepedő baktériumoktól kapunk el fertőzést, így megéri fokozottan figyelni fogkefénk tisztaságára. A sörték közötti tisztításra ecetet és forróvizet ajánlanak, ezek ugyanis elölik a kórokozók nagyrészét.

Az ecetes tisztítás után viszont ne felejtsük el alaposan kimosni a sörtéket, ugyanis az ecet savas maradványai kárt okozhatnak a fogzománcban. A mindennapok folyamán a kezünk és a szánk találkozik a legtöbb kórokozóval, így kiemelten fontos odafigyelnünk, hogy legalább a fogkefénk maradjon tiszta. Ne használjunk műanyag tokot, hagyjuk szabadon a sörtéket, hogy mihamarabb megszáradhassanak, csak utazáshoz, vagy szükség esetén fedjük le. Továbbá tényleg ne sajnáljunk megválni tőle, hiszen többet árthatunk magunknak azzal, ha sokáig használunk egy kefét, mint azzal, ha gyakran váltogatjuk.

Kitalálhatunk kreatív újrahasznosítási ötleteket, pl. használhatunk egy régi kefét takarításhoz vagy hajfestéshez is. Ha esetleg megszállottan szeretnénk védeni a környezetet és minél kevesebb műanyag hulladékot szeretnénk termelni, optimális lehet számunkra a bambusz fogkefe. Ez természetes anyagokból készül és a bambusz rendkívül gyors növése miatt nem számít környezet károsításnak sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük