Hogyan hat a kocogás és a futás a szervezetünkre?

Manapság a futás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez teljesen érthető, hiszen a tengerparttól kezdve a városig bárhol lehet végezni, nem igényel sok felszerelést, csupán egy pár futócipőt, és gyorsan lehet fejlődni benne, ezáltal gyorsan nagyobb állóképességre, kitartóbbá és magabiztosabbá válhatunk a futás által. Mindezek mellett szinte bármilyen edzettségi szinten elkezdhető, bármilyen életkorban.

A fenti fogalmak okozhatnak némi zavart, ezért fontosnak tartjuk azok tisztázását. A futás a legalább 8km/h sebességet jelenti, míg a kocogás az ez alatti sebességre utal. Az intenzív gyors gyaloglás körülbelül 6 km/h sebességet jelent. A futás által elégetett kalóriák -akár az edzés esetében is- függ az intenzitás mellett a testtömegtől, a magasságtól és az edzettségi szinttől is.

Mi történik, ha rendszeresen futunk?

Az állóképesség a fáradással szembeni ellenálló-képességet jelenti, az edzettség pedig a szervezet alkalmazkodása a fizikai terheléshez. Amennyiben rendszeresen futunk vagy kocogunk, a testünkben számos alkalmazkodási folyamat indul meg annak érdekében, hogy jobban bírjuk a fizikai terhelést. Elsőként a szív- és érrendszer alkalmazkodik a változáshoz, megerősödik a szívünk, amely eredményeképp több vért tud a keringésbe pumpálni és több oxigént juttat a sejtekhez. Ez az alkalmazkodás már a futás megkezdése utáni 4-6 héten elkezdődik.

A futás során az agy endorfinhormont termel, amely boldogságérzetet okoz. Általában a futás 35-45. percétől kezdődik ez az állapot, és akár órákkal a futás után is tarthat még. Mindezek mellett számos további pozitív hatással is van a futás az életünkre: számos változást okoz az idegrendszerben, az anyagcserében és a légzőszervben, javítja a stressztűrőképességet és a monotónia tűrést is, és ne felejtsük azt sem, hogy a futással javíthatunk alakunkon, amellyel növekedhet önbizalmunk és jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben.

Ezeket a pozitív hatásokat olvasva érthető, ha legszívesebben egyből felvennénk a futócipőt és lefutnánk a maratont, de nem szabad elfelejtenünk a fokozatosság elvét. Ne terheljük túl magunkat, és semmilyen körülmények között ne hagyjuk ki a bemelegítést a futás előtt, valamint a levezetést és a nyújtást futás után, mivel ezen lépések kihagyása sérüléseket okozhat, amely idő előtt véget vethet pályafutásunknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük