Miért nem jó reggel kávézni?

A legtöbben próbálunk odafigyelni az egészségünkre és amikor csak tudjuk, óvjuk. Igyekszünk nyitott szemmel járni és tudatosan élni életünket, bízva abban, hogy később testünk ezt meghálálja. Ez nagyon helyes magatartás és tényleg becsületre méltó! Ennek jegyében lehet érdemes lenne átgondolni kávézási szokásainkat. A legtöbben reggel, ébredés után elfogyasztunk egy csésze kávét, hogy felpörgessen és ne legyünk fáradtak a nap folyamán, ám ez koránt sem ilyen egyszerű.

A koffein intolerancia és annak következménye

Egy amerikai kutatás szerint az emberek nagyrésze már fél 9 előtt megissza a reggeli kávéját, ám ez igen káros lehet. Dr. Sarah Brewer dietetikus, professzor és táplálkozástudományi szakértő szerint a felkelésünk utáni néhány órában testünk úgynevezett stresszhormont termel, ami élénkít bennünket. Ezen felül testünk az ébredést követően természeténél fogva fokozza az energiatermelést is.

A kutatás szerint ebben az időszakban, azaz az ébredést követő 1-2 órában nem érdemes kávét fogyasztani, ugyanis csak még több stressz hormon kerül vele a szervezetünkbe. Ezek következtében, állítja a professzor, felborulhat bioritmusunk, illetve egy, úgynevezett koffein intolerancia alakulhat ki. A koffein intoleranciának köszönhetően a nap folyamán elfogyasztott további kávék sokkal gyengébben fogják kifejteni a hatásukat. Bár a testünk nem tudja, mennyi a pontos idő, azért a normális életritmust tökéletesen érzi.

A kutatás szerint a legmegfelelőbb idő a kávéfogyasztásra az ébredés utáni 3-4 óra körül van. Ebben az időszakban fejti ki legjobban pozitív hatásait a szervezetünkre és ekkor fejti ki leginkább élénkítő hatását is. Továbbá a professzor szerint nem tanácsos délután 5 óra után erős kávét fogyasztani, ugyanis, a stresszhormonhoz hasonlóan a kortizol, szintén képes a bioritmusunk felborítására, illetve az alvás és pihenés egyensúlyának felborítására.

A mértékletesség itt is fontos szempont

A kutatás során kiderült, hogy az, hogy egy csésze kávé milyen hosszan fejti ki a hatását, teljesen egyénfüggő. Átlagosan 2 órával számolhatunk, de néhány embernél előfordulhat, hogy csak 40 percig fejti ki élénkítő hatását, ám az is megeshet, hogy akár 10 órán keresztül doppingolja szervezetünket.

A túlzott kávéfogyasztással legyünk óvatosak, ugyanis további kellemetlenségeket is okozhat. Ha a lehetőségek engedik, érdemes lehet egy csésze kávé után fogat mosnunk, hogy elkerüljük a kellemetlen szájszagot, illetve megelőzzük fogaink elszíneződését. Továbbá a kalória és cukor bevitel csökkentésének érdekében próbáljuk kevés cukorral fogyasztani italunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük